The Beehive, Shrewsbury, Shropshire

Conversion and extension of a derelict newsagents shop on a tight site in Shrewsbury into a compact 45sqm home.

This project was self built by CandO to Passivhaus principles. The aim was to create a quirky, super energy efficient home at an very affordable cost. The dark timber cladding and the form of the first floor extension reference Shrewsbury’s black timber medieval architecture in a contemporary way. The timber framed extension is designed to be a lightweight breathable construction above the existing cavity walls below. 

The arrangement of large openings, living areas and a small roof terrace to the south within a well insulated, airtight envelope follow the principles of Passivhaus design. In addition by use of mechanical ventilation with heat recovery and minimising thermal bridges, the buildings heating costs are reduced to a minimum. Using the rigorous modelling programme, PHPP the design nearly reached Enerphit standard; the standard for retrofit.

Please reload