Mytton Park, Shrewsbury, Shropshire

New house built to Passivhaus standards

When Jemma and Chris bought the site for their new self-build house in suburban Shrewsbury they knew that they wanted to build a house that looked to the future.  They approached CandO design to help them design a contemporary house built to Passivhaus principles.

 

Inspired by the forms of neighbouring houses, a double gabled frontage was favoured to reduce the apparent mass of the building from the street. On entering the house the double-height glazed atrium pulls light deep into the building and enjoys views to a distinct line of mature trees to the west. The northern wing juts out to maximise south light into the kitchen/dining area and form an enclosed south facing garden.

 

The house is a prefabricated, low impact, timber frame construction.  The timber i-joist walls and roof are packed with Warmcell (recycled newspaper) insulation and wrapped in woodfibre providing a fully breathable structure.  Locally sourced larch skin enables the building into its wooded setting. 

Please reload